Se poate reinventa cinematografia din Moldova în context european? Acesta, dar și alte subiecte actuale ce țin de industria de film vor fi puse în discuție de către experţi din cinematografia locală și cineaști internaționali în cadrul Mesei rotunde, organizată de Moldox Lab în parteneriat cu Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova (CNC). Evenimentul va avea loc în cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar pentru Schimbare Socială Moldox pe data de 11 Septembrie 2021, ora 15.00 la Palatul de Cultură „Nicolae Botgros” din Cahul.
Directorul Moldox, Maxim Cîrlan, vorbește despre evenimentul de sâmbătă: „Moldox Lab are ca scop crearea unei platforme, a unui spațiu de întâlnire între instituțiile care propun politici în domeniu, persoane cheie a filmului documentar, precum și cineastele și cineaștii de la noi și de peste hotare. De aceea, propunerea mesei rotunde din partea CNC este extraordinar de binevenită și un pas către un cadru legal care să reflecte realitatea și să creeze oportunități concrete și palpabile pentru sectorul filmului documentar în țara noastră.”
Potrivit Valentinei Iusuphodjaev, directoarea CNC, pentru a accede și pentru a deveni o voce distinctă în cinema-ul internațional este nevoie de multă muncă și schimbări sistemice. Ținând cont de modificările inițiate la cadrul legal în domeniul cinematografic, dna Iusuphodjaev subliniază necesitatea organizării unei mese rotunde pentru a consulta opinia comunității locale, dar și pentru a face schimb de experiență cu experți din alte țări. Totodată, în cadrul reuniunii, cineaștii vor aborda aspecte ce țin de modificările regulamentului de finanțare și atragerea investitiilor străine, dar și care sunt prioritățile strategice privind dezvoltarea sectorului.
Participanții anunțați la Masă rotundă sunt membrii echipei Moldox Lab, directoarea CNC, Valentina Iusuphodjaev, mentorii atelierelor Moldox Lab printre care se numără: Hjalmar Palmgren, producător de film din Suedia; Melody Gilbert regizoare de film documentar din SUA; Angela Tucker producătoare și scenaristă din SUA; Dumitrița Pacicovschi, producătoare de film din Moldova; Nora Agapi, cineastă din România; Denis Pavlovic, regizor din Germania; Nick Holdsworth, expert în industria cinematografică și TV din Europa Centrală și de Est. De asemenea, la eveniment vor participa oaspeții internaționali ai Festivalului Moldox: Alex Shiriaeff, producător și organizator de training-uri, internationale; Anastasia Kirilova, cineastă din Suedia și Rusia; Monica Lazurean Gorgan, producătoare din România; Thanos Stavropoulos, coordonator de programe în cadrul Festivalului de Film de la Salonic; Victoria Leschenko, selecționeră de filme Docudays Ukraine; Martin Pav, regizor din Cehia și Livia Radulescu, reprezentanta Festivalului One World România.